Dönüm noktası niteliğindeki bir hareketle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu perşembe günü oybirliğiyle yapay zekaya (AI) ilişkin ilk küresel kararı kabul etti. ABD’li yetkililere göre karar, kişisel verilerin korunmasını, yapay zeka risklerinin izlenmesini ve insan haklarının korunmasını savunmayı amaçlıyor. ABD tarafından önerilen ve aralarında Çin’in de bulunduğu 121 ülke tarafından desteklenen, bağlayıcı olmayan kararın sonuçlandırılması üç ay süren müzakereler sürdü. Reuters’in bildirdiğine göre, karar aynı zamanda kararın kabul edilmesinden önce gazetecilere brifing veren yetkililerin de vurguladığı gibi gizlilik politikalarının güçlendirilmesinin önemini de vurguluyor.
Üst düzey yönetim yetkilileri, kararın öneminin altını çizerek onu “yapay zeka konusunda ilk gerçek küresel fikir birliği belgesi” olarak nitelendirdi. Teknolojideki hızlı değişimler karşısında teknolojik gelişmelerin temel değerlerle uyumlu hale getirilmesinin gerekliliğini vurguladılar. Bu karar, hükümetlerin yapay zeka teknolojilerinin gelişimini şekillendirmeye yönelik daha geniş küresel çabalarının bir parçası. Yapay zekanın demokratik süreçleri aksatma, dolandırıcılığı kolaylaştırma ve ciddi oranda işten çıkarmaya yol açma potansiyeline ilişkin endişeler dile getirildi.
Geçtiğimiz Kasım ayında ayrı bir girişimle ABD, İngiltere ve diğer birçok ülke, yapay zeka sistemlerinin güvenliğini sağlamayı amaçlayan ilk ayrıntılı uluslararası anlaşmayı açıkladı. Bu anlaşma, başlangıcından itibaren güvenliğe öncelik veren yapay zeka sistemlerinin oluşturulmasını savundu. Bu arada Avrupa, yapay zekayı düzenleme konusunda ABD’nin önünde adımlar attı ve AB yasa yapıcıları yakın zamanda teknolojiyi denetlemek için geçici bir anlaşmayı kabul etti. Bu hamle onları dünyanın ilk yapay zeka düzenlemelerini uygulamaya yaklaştırıyor.
Bu kararın benimsenmesi, yapay zekanın sorumlu ve etik kullanımını teşvik etmeye yönelik küresel çabalarda önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Yapay zeka sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, dağıtımı ve kullanımında insan haklarını korumanın öneminin altını çiziyor. Kararda ayrıca yapay zeka sistemlerinin Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunma potansiyeli de kabul ediliyor . Tüm Üye Devletlere ve paydaşlara, uluslararası insan hakları yasalarını ihlal eden veya insan haklarına aşırı risk teşkil eden yapay zeka sistemlerini kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulunur.
Ayrıca Genel Kurul’un işbirliği çağrısı devletler, özel sektör, sivil toplum, araştırma kuruluşları ve medya gibi çeşitli paydaşlara da uzanıyor. Bu işbirlikçi çaba, yapay zeka teknolojilerinin emniyetli, emniyetli ve güvenilir kullanımını etkili bir şekilde sağlayan kapsamlı düzenleyici çerçevelerin geliştirilmesinde esastır. Devletlerin katılımı, yapay zeka sistemlerinin konuşlandırılmasını ve işletilmesini yönetmek için ulusal düzeyde yasal çerçevelerin ve politikaların uygulanmasına olanak tanır.